...Παθούσι δε ταύτα Μιλήσιοι προς Περσέων ουκ απέδοσαν την ομοίην Συβαρίται,οι Λαόν τε και Σκίδρον οίκεον της πόλιος απεστερημένοι. Συβάριος γαρ αλούσης υπό Κροτωνιητέων Μιλήσιοι πάντες ηβηδόν απεκείραντο τας κεφαλάς και πένθος μέγα προσεθήκαντο, πόλιες γαρ αύται μάλιστα δη των ημείς ίδμεν αλλήλησι εξεινώθησαν.
Ουδέν ομοίως και Αθηναίοι, Αθηναίοι μεν γαρ δήλον εποίησαν υπεραχθεσθέντες τη Μιλήτω αλώσι τη τε άλλη πολλαχή και δη και ποιήσαντι Φρυνίχω δράμα Μιλήτου άλωσιν και διδάξαντι ες δάκρυά τε έπεσε το θέατρον και εζημίωσάν μιν ως αναμνήσαντα οικήια κακά χιλίησι δραχμήσι, και επέταξαν μηκέτι χράσθαι τούτω τω δράματι.
ΗΡΟΔΟΤΟΣ VI 21-32
================================================================================
Στο σημείο αυτό ο Ηρόδοτος αναφέρεται έμμεσα στις πολύ παλαιές σχέσεις μεταξύ Σύβαρις και Μιλήτου, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαπιστώνει μια ολιγορία των Συβαριτών. Εντούτοις αναφέρει τις νέες πατρίδες Λάον και Σκίδρον.
Πρόκειται για αποικίες της Συβάρεως, οι οποίες μετά την καταστροφή της από τους Κροτωνιάτες το 510π.Χ εδέχθησαν τους Συβαρίτες που επέζησαν της καταστροφής.
Και οι δύο πόλεις βρισκόντουσαν στα δυτικά παράλια της Μεγάλης Ελλάδας.Η μεν Λάος πλησίον ενός ποταμού που και σήμερα ονομάζεται Lao η δε Σκίδρος μετονομάστηκε σε Ποσειδωνία.
Σύβαρις, Λάος και Σκίδρος(Ποσειδωνία)ήσαν αποκίες της αρχαιότερης των ελληνικών πόλεων ΒΟΥΡΑ.
Οι Βουραίοι-Burray ναυτικοί (navigatores) από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους είχαν φθάσει μέχρι τον Μεγάλο Ωκεανό (Ειρηνικό). Είχαν εγκαταστήσει ναυτικές βάσεις στην Skara Brae των Ορκάδων Νήσων και στη Βόρεια Θάλασσα. Ορμόμενοι δε από εκεί και με την βοήθεια των συγγενικών προς αυτούς Δαναών (DANE)της Σκωτίας και της Σκανδιναβίας ,συνεπικορούμενοι και από τους Καλυδωνίους των ίδιων περιοχών είχαν φθσει και στην πέραν του Ατλάντικού Ωκεανού Ήπειρο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου